Zarzuela.

on

Hier heb je natuurlijk wel wat werk aan maar laat je niet afschrikken want het is echt de moeite om de Zarzuela te maken.

De visfumet kan je gemakkelijk een dag op voorhand maken. Daarna valt het allemaal wel mee. πŸ™‚ Dit recept is voor ongeveer 12 personen.

Visfumet :

1 1/2 kilo visafval – 1 selder – 1 appelsien – 10 peperbollen – 6 kruidnagels – Spaanse Brandy – 1 knoflookbol – laurier – 3 ui – 2 blokjes visbouillion (dit was een tip die ik van een Spaans madammeke kreeg bij de visboer) πŸ™‚ – boter – scheut olijfolie – zout – peper uit de molen – 2 Γ±oras – 1 citroen. Voor het zout heb ik mijn mediteraanse zout mix gebruikt.

Doe dit allemaal in een grote kookpot en laat minstens 2 uur pruttelen. De appelsien doe ik alleen de schil erin en dan knijp ik het sap er ook in. (zero waste)

De foto’s dateren van een veel vroegere datum πŸ™‚

IngrediΓ«nten :

1 Merluza (hoofd kan je gebruiken voor de visfumet) – 16 gamba’s – 400 gr inktvis – 2 zakjes schelpen – 1 kilo mosselen – 5 rode ui – 2 chilipepers/look (fijn hakken) – 6 grote paprika’s – 8 tomaten – sap van 1 appelsien 🍊 gemengd met saffraan – 8 aardappelen – 2 bussels peterselie – 1 tomatenconcentraat – Harissa – paprikapoeder – 1 blik tomatenblokjes – zout en peper – Spaanse brandy – 1 bol knoflook – 4 tenen look – 1 citroen – stokbrood.

We zullen er eens aan beginnen – Bak de gamba’s in hun pantser en ook de inktvis zodat ze hun smaak afgeven. Haal ze uit de pan en zet even opzij. Dan maak je de Zarzuela klaar in dezelfde pan. Een gerecht om duimen en vingers bij af te likken. Veel succes. πŸ™‚

Snijd de merluza in stukken.

Spoel de mosselen en de venusschelpen een paar keer in lichtgezouten water.

Verwarm een grote, hoge pan op het vuur of moest je een paella pan hebben gebruik dan die en giet er een scheut olie in. Laat goed warm worden.

Pel de ui en snipper hem fijn. Doe de chilipeper met de gepelde knoflook (fijn gehakt) erbij.

Verwijder de zaadjes van de paprika en snijd in blokjes. Snijd de tomaten ook in blokjes.

Doe wat extra olie in de pan waarin de vis gebakken werd. Stoof de ui. Doe er de knoflook met chili bij.

Voeg er de paprikablokjes, tomatenblokjes en de aardappelen aan toe als de ui glazig is.

Laat de tomatenpuree en Harissa even meebakken.

Kruid met gerookt paprikapoeder en saffraan (Deze heb ik laten weken in een beetje appelsiensap) doe er nu ook de knoflookbol bij. Laat de groenten rustig pruttelen op een matig vuur tot ze gaar zijn. Doe nu ook een scheut van de Spaanse Brandy erbij en neem vooral ook iets voor jezelf om te drinken πŸ™‚

Doe de venusschelpen en de mosselen in de pan. Giet er je zelfgemaakte visfumet bij. Doe nu ook een beetje Picada erbij en breng aan de kook.

Doe de vis, inktvis en gamba’s bij de zarzuela zodra de mosselen en schelpen open zijn. Laat even doorgaren. Proef en breng eventueel op smaak.

Spoel de peterselie en snipper hem fijn.

Werk de zarzuela af met gesnipperde peterselie en serveer met stokbrood en de overheerlijke picada.

De grootste paella pan heb ik gebruikt. πŸ™‚

Picada :

Panko – amandelen – 1 bol knoflook – Harissa – zout en peper – peterselie – visbouillion – tijm – oregano – olijfolie.

Rooster de amandelen en zet het vuur uit en doe de panko in de pan deze moet maar een beetje warmte hebben. Doe daarna alles in de blender buiten de peterselie en visbouillion. Doe er nu visbouillion bij zodat je een gladde massa hebt, proef of er nog kruiding bij moet. Werk af met gehakte peterselie.

Ik ben niet gewend om recepten op te schrijven dus moest ik iets vergeten zijn πŸ™‚ ga dan vooral op je eigen gevoel af en maak er je eigen recept van.

Serveren in je beste servies.

Veel succes en smakelijk eten.

De Nonna x

Plaats een reactie